
Team Bedrijfsprocessen
Q&A CONTRACTEN EN HANDELSRECHT
IK KAN/WIL MIJN VERPLICHTINGEN NAAR MIJN LEVERANCIER NIET MEER NAKOMEN:
Verandert de Corona-situatie iets aan de afspraken die ik heb gemaakt met klanten of leveranciers?
Nee, in principe niet. Wel kan de situatie aanleiding geven tot een beroep op overmacht, of opschorting, of tot wijziging van de overeenkomst vanwege onvoorziene omstandigheden. Vaak zegt het contract of bijbehorende algemene voorwaarden hier iets over. Kijk die goed na. Hoe het wettelijk zit, leggen we ook uit in deze Q&A.
Wat moet ik doen als ik mijn eigen leveranciers niet meer kan betalen?
Als je niets doet, loop je het risico dat je leverancier rente en incassokosten in rekening brengt. Of een incassoprocedure start. Het is dus beter om in gesprek te blijven. Je kunt om uitstel van betaling vragen.
Wanneer jouw leverancier niet vrijwillig meewerkt kun je wellicht een beroep doen op overmacht, of opschorting, of tot wijziging van de overeenkomst vanwege onvoorziene omstandigheden. Vaak zegt het contract of bijbehorende algemene voorwaarden hier iets over. Kijk die goed na. Hoe het wettelijk zit, leggen we ook uit in deze Q&A.
.

Wanneer kan ik een beroep doen op overmacht?
De wet zegt over overmacht (art 6:75 BW): “Een tekortkoming kan de schuldenaar niet worden toegerekend, indien zij niet is te wijten aan zijn schuld, noch krachtens wet, rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekening komt.”
Het uitbreken van de Corona crisis is typisch een situatie die in veel gevallen overmacht met zich mee kan brengen. Maar echt niet altijd. Als er alternatieve manieren zijn om alsnog aan je verplichtingen te voldoen, is er geen sprake van overmacht.
Contractueel kunnen de omstandigheden die overmacht opleveren worden beperkt of uitgebreid. Check dus het contract of bijbehorende algemene voorwaarden.
Wanneer kan ik een beroep doen op onvoorziene omstandigheden?
Afspraak = afspraak. Toch biedt de wet een uitzondering bij “onvoorziene omstandigheden”. Daarbij moet het gaan om omstandigheden die niet bij het sluiten van de overeenkomst zijn voorzien en ook niet hadden kunnen worden voorzien. En de gevolgen ervan moeten zo groot zijn dat het in stand laten van deze overeenkomst onaanvaardbaar is. Je kunt dan de overeenkomst geheel of gedeeltelijk ontbinden. Of je kunt de overeenkomst aanpassen.
Onder normale omstandigheden kun je heel moeilijk een beroep doen op dit wetsartikel. Deze corona-crisis zal waarschijnlijk wel deze opening bieden.
Wat gebeurt er met contractuele boetes?
Wanneer zo’n boete verbeurt wordt hangt erg af van de overeenkomst. Daar kunnen we dus niet veel over zeggen. Uitgangspunt is dat een boete gewoon verschuldigd is. Wel is het zo dat de rechter altijd de mogelijkheid heeft het bedrag van de boete te matigen (zelfs tot nul). Dat kan hij doen afhankelijk van de omstandigheden. En dit zijn wel bijzondere omstandigheden natuurlijk, dus over boetes zal best veel over gediscussieerd kunnen gaan worden.
Wanneer kan ik een beroep doen op opschorting?
Opschorting is een mogelijkheid om je eigen verplichtingen voor een bepaalde tijd achter te houden:
Dit is erg kort door de bocht, maar dat laatste zou onder de huidige omstandigheden wel eens vaak aan de orde kunnen zijn.
.
MIJN AFNEMER KOMT ZIJN VERPLICHTINGEN NAAR MIJ NIET NA:
Word je niet betaald? Optie: wees coulant, maar vraag om aanvullende zekerheden
Als je coulant wilt zijn richting jouw afnemer en uitstel van betaling wilt gunnen, is het vaak fair en verstandig om:
Word je niet betaald? Optie: recht van reclame
Het recht van reclame is wettelijk geregeld en hoeft dus niet contractueel te worden vastgelegd. Door schriftelijk een beroep te doen op het recht van reclame op het moment dat de factuur niet tijdig is voldaan, wordt de koop ontbonden waardoor jij weer eigenaar wordt van de betreffende geleverde goederen. Je kunt ze dan weer ophalen.
Wel moet je hierbij snel handelen, want dit recht vervalt zes weken na het verstrijken van de betalingstermijn of als er 60 dagen verstreken zijn nadat de goederen in eigendom aan jouw klant zijn overgedragen.
Word je niet betaald? Optie: een eigendomsvoorbehoud
Je kunt afspreken dat je eigenaar blijf van de verkochte goederen totdat de betaling is ontvangen. Vaak staat dat in algemene verkoopvoorwaarden. Je kunt dan de goederen weer op gaan halen. Check het contract. Ben je geen eigendomsvoorbehoud overeen gekomen? Misschien helpt het recht van reclame (zie elders in deze Q&A) of ontbinding (zie elders in deze Q&A).
Word je niet betaald? Optie: het retentierecht
Wanneer je een zaak van jouw klant nog in bezit hebt, kun je de teruggave daarvan weigeren totdat je betaald bent. Dat heet het retentierecht en is vaak heel effectief. Vooral wanneer het goed meer waard is dan hetgeen jij te vorderen hebt.
Word je niet betaald? Optie: ontbinding
Wordt er niet betaald, kan de overeenkomst vaak ontbonden worden. Dat doe je met een schriftelijke mededeling. Dit heeft vooral zin als je goederen verkocht hebt. Jouw klant wordt dan verplicht de geleverde zaken terug te leveren.
Word je niet betaald? Optie: opschorting
Opschorting is een mogelijkheid om je eigen verplichtingen voor een bepaalde tijd achter te houden. Als jouw contractspartij zelf zijn verplichtingen niet nakomt. Als de betaling uitblijft is opschorting vaak een verstandig middel.
Staat jouw vraag hier niet tussen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op.
Je kunt ons gewoon e-mailen of bellen 013 – 544 0400