Update 11 mrt 2025

Hoe haal je het meeste uit een eigendomsvoorbehoud?

Een eigendomsvoorbehoud is een afspraak die vaak wordt gemaakt bij verkoopovereenkomsten. Het houdt in dat de verkoper eigenaar blijft van de geleverde producten totdat de koper volledig aan zijn betalingsverplichting heeft voldaan. Dit biedt bescherming tegen het risico dat de koper niet betaalt, want tot dat moment kan de verkoper zijn eigendommen terughalen.

Let wel op: Ieder eigendomsvoorbehoud kan ik de praktijk nutteloos worden als de producten weg zijn (zijn doorverkocht of verwerkt in andere producten bijvoorbeeld) of als het om maatwerk producten gaat (waar je als verkoper niets mee kunt / die je niet kunt verkopen aan een ander).

Standaard/beperkt eigendomsvoorbehoud

In de basisversie van een eigendomsvoorbehoud blijft de verkoper eigenaar van een specifiek product totdat de volledige koopprijs van dat specifieke product is betaald.
Deze variant zie je vooral bij partijen die eenmalige zaken doen. Dit eigendomsvoorbehoud verliest namelijk zijn werking als de transactie wederzijds is afgerond.

Uitgebreid eigendomsvoorbehoud

Doen partijen voor een langere duur en op een iets grotere schaal zaken, dan wordt er vaak gewerkt met een uitgebreid eigendomsvoorbehoud. Het eigendomsvoorbehoud kan dan ook ingezet worden voor vorderingen uit hoofde van andere koopovereenkomsten (of daarmee samenhangende werkzaamheden of daaruit voortvloeiende tekortkomingen) die de verkoper op de koper heeft. Dit betekent dat de verkoper eigendom behoudt van alle geleverde goederen tot al zijn vorderingen op de koper zijn voldaan, ongeacht of deze vorderingen betrekking hebben op dezelfde transactie.
Let op: Je kunt ook te ver gaan met je eigendomsvoorbehoud. Als je een eigendomsvoorbehoud afspreekt dat nóg breder is (dus dat bijvoorbeeld ziet op vorderingen uit welke hoofde dan ook) dan is het nietig en kun je er dus geen beroep op doen.

Schriftelijke vastlegging

Het eigendomsvoorbehoud wordt meestal geregeld in algemene verkoopvoorwaarden. Als je de bescherming wilt van het uitgebreide eigendomsvoorbehoud moet je goed letten op de juiste formulering.

Wouter van Veldhuizen

Meer lezen