BV & aandeelhouders

Een BV structuur biedt tal van kansen. Wij hebben veel ervaring bij het optimaal inrichten ervan. Om groeikansen te benutten of om tegenvallers op te vangen.

Waarom een BV-structuur een goed idee is

Je hebt een plan en een doel. Waarmee ga je op pad? Een holding-BV en één of meer werk-BV’s is een van de meest favoriete keuzes. Die constructie biedt alle ruimte om risico’s in te dammen, kansen te verzilveren en samenwerkingen te bekrachtigen.

Waarom? Je kunt makkelijk activiteiten afstoten of andere activiteiten of bedrijven opkopen. Dat biedt flexibiliteit in tijden van groei of krimp. Je kunt vermogen en risico’s intern afscheiden in aparte BV’s. Dat biedt bescherming in onzekere tijden. Je kunt de kapitaalverschaffers loskoppelen van de beslissingsvrijheid van de ondernemer. Dat helpt bij de financiering van jouw ambities. Je kunt makkelijk compagnons laten aansluiten, want samen sta je sterker. Kortom, een prachtig voertuig dat jou als ondernemer alle veiligheid en kansen biedt op jouw reis.

De wet biedt een basis, maar meer ook niet

De mogelijkheden zijn groot. Zeker sinds de komst van de flex-BV. Maar met alleen de oprichting ben je er niet. Om jouw BV structuur onder alle omstandigheden optimaal te laten presteren, heb je nog enkele stappen te zetten.

Samen sta je sterker

Ook mooi is het dus dat de BV een instapklaar model biedt voor participanten, oftewel medeaandeelhouders. Bij wet en statuten is meteen veel voor die situaties geregeld. Maar ook hier is er nog een belangrijke laatste stap te zetten.

Zijn er meerdere aandeelhouders, dan is het zaak direct de mogelijke scenario’s door te spreken die je tegen kunt gaan komen. De goede en de slechte. En leg vast hoe je daar samen mee om zult gaan. Op slopende achterhoedegevechten zit je echt niet te wachten. Bonje op dit niveau is altijd slecht voor business. En slecht voor de nachtrust.

Bij bonje op aandeelhoudersniveau

Aandeelhoudersgeschillen. Vaak taai en destructief. Want de belangen zijn vaak groot, de rechten over en weer sterk. Voorkom escalatie, ga tijdig om tafel. Dat geldt zeker als je geen aandeelhoudersovereenkomst hebt met een goede geschillenregeling. Goede afspraken over hoe je omgaat met meningsverschillen zijn al snel beter dan daarover te moeten procederen. Hoewel we dat ook goed kunnen, als het niet anders kan.

Hoe het wel moet

Onze advocaten en curatoren maken dagelijks bij anderen van dichtbij mee hoe het niet moet. Zo weten zij exact hoe we het voor jou wel goed moeten regelen. Haal het maximale uit jouw BV-structuur. En leg een toekomstbestendig fundament onder de samenwerking met jouw medeaandeelhouders.