Ontslag & Disfunctioneren
Ontslag op staande voet, bedrijfseconomische redenen, langdurige ziekte, arbeidsconflict, reorganisaties, collectief ontslag. Allemaal ontslagvarianten, allemaal met eigen juridische en financiële consequenties.
Ontslag. Kan dat ook zonder gedoe?
Afscheid nemen van mensen. Zelden leuk. Maar de samenstelling van jouw team verandert nou eenmaal van tijd tot tijd. En niet iedereen voldoet aan de verwachtingen. Wanneer functies komen te vervallen, iemand onvoldoende functioneert, langdurig ziek is, er een reorganisatie plaats dient te vinden of er een arbeidsconflict is, kan een ontslag noodzakelijk zijn. Soms zelfs ontslag op staande voet.


Een werknemer wordt goed beschermd
Er zitten dan ook veel scherpe juridische kanten aan elk ontslag. Denk hierbij aan het soort arbeidsovereenkomst, eventuele cao’s, dossieropbouw, de hoogte van de transitievergoeding, de regels met betrekking tot slapende dienstverbanden, de wijze waarop een ontslag op staande voet moet worden gegeven of de regels bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst.
Afscheid van iemand nemen zonder onnodig gedoe. Een vak apart. Ons vak.
Online seminar en downloads
Gerelateerde video's
- Jij weet wanneer er sprake is van “disfunctioneren” waar je juridische actie op kunt ondernemen. We nemen je mee aan de hand van voorbeelden en ervaringen. En we geven praktische tips & tricks.
- Jij weet precies waar een verbeterplan aan moet voldoen. Zo vergroot je de kans op verbetering. Maar ook juridisch voldoet het plan dan aan alle eisen.
- Je ontvangt van ons na afloop een opzet voor een verbeterplan, inclusief allerlei handige bijbehorende formulieren, documenten, do’s & dont’s.
- Je weet hoe je het verbeterplan in de praktijk uitvoert, zodanig dat ook de opvolging en conclusies juridisch goed zijn vastgelegd.
- Jij weet welke verschillende manieren er zijn om het dienstverband te beëindigen en wanneer je welke juridische route volgt.
- Jij weet welke verplichtingen er op jou als werkgever rusten om ongewenst gedrag op de werkvloer te voorkomen. We nemen je aan de hand van de wet en praktijkvoorbeelden mee in de vergaande zorgplicht voor een veilige werkomgeving.
- Jij weet precies hoe je hierop intern beleid maakt en welke onderwerpen daarbij essentieel zijn, om zo een veilige werkomgeving te creëren.
- Jij weet welke organen en/of personen betrokken zijn bij de uitvoering van het beleid. Er wordt ingezoomd op de rol van de ingestelde klachtencommissie, vertrouwenspersoon en leidinggevende in de praktijk.
- Jij weet van A tot Z welke (juridische) stappen je moet doorlopen om de misdraging te onderzoeken, zodat alle feiten boven tafel komen op basis waarvan jij een goed onderbouwde conclusie kan trekken.
- Jij weet welke sanctie(s) je wanneer kunt opleggen. Wij loodsen je door het scala aan sancties en verduidelijken aan de hand van praktijkvoorbeelden welke sanctie onder welke feiten en omstandigheden passend is.
- Je ontvangt van ons na afloop een praktisch en overzichtelijk stappenplan inclusief allerlei handige bijbehorende documenten, aan de hand waarvan jij de juiste route volgt bij een (gemelde) misdraging.
- Download hier de presentatie sheets
- Download hier het stappenplan (infographic)
- Download hier de juridische modellen
- Aanstellingsbrief vertrouwenspersoon (inclusief tips)
- Model gedragscode (inclusief tips)
- Model gespreksverslag hoor en wederhoor (inclusief tips)
- Modelbrief officiële waarschuwing (inclusief tips)