Gepubliceerd op 06 jul 2020

Incassobureau vs incasso advocaat

Je hebt hard gewerkt voor je geld, jouw producten zijn afgeleverd. De factuur is verzonden maar de betaling blijft helaas uit. Je start met het verzenden van aanmaningen of maakt betalingsafspraken met jouw debiteur. Zelfs nu blijft betaling uit…

Dit is het moment dat je er goed aan doet om snel professionele hulp in te schakelen. Maar wie schakel je in? Een incasso advocaat? Een incassobureau? Of stap je naar een deurwaarder? En waarom zou je juist VDT inschakelen? In deze blog leggen we je het verschil uit.

Een incassobureau
Bij een niet-betalende klant kun je ervoor kiezen om een incassobureau aan het werk te zetten. Incassobureaus werken veelal op basis van no cure no pay. Dit houdt in dat je niets betaalt als incassoresultaat uitblijft, als er geen oplossing is. Je betaalt pas kosten aan het incassobureau als jouw debiteur de veel te lang openstaande factuur heeft voldaan. Verder zie je dat incassobureaus vaak werken met klantportalen waarin je live de status van je dossier kunt bijhouden. Een incassobureau is dus laagdrempelig en is ‘in principe’ niet zo duur. Met name in de eerste minnelijke fase zorgt een incassobureau ervoor dat jouw factuur nogmaals onder de aandacht komt bij je debiteur.
Maar… let op. Een incassobureau heeft geen bijzondere bevoegdheden op incassogebied… en dat weten debiteuren ook… Een incassobureau mag bijvoorbeeld maar tot 25.000 euro procederen en mag geen faillissement aanvragen terwijl juist dat extra druk op de debiteur uitoefent. Hierbij is het ook van belang om te melden dat een incassoberoep geen beschermd beroep is. Dit betekent dat iedereen een incassobureau kan starten. Kies je voor een incassobureau, zorg er dan dus voor dat je van tevoren goed checkt met wat voor bedrijf je in zee gaat. De kwaliteit tussen incassobureaus en daarmee ook het incassoresultaat is erg wisselend. Dus heb je het idee dat jouw particuliere debiteur snel onder de indruk is van ‘dwingende ogen’? Dan is de keuze voor een incassobureau een prima keuze.

Een incasso advocaat
Een incasso advocaat is, in tegenstelling tot een incassobureau, wel bevoegd om zowel in de minnelijke fase als de gerechtelijke fase het volledige incassotraject te behandelen. Ongeacht de hoogte van het bedrag en ongeacht de rechtsmiddelen die genomen kunnen worden. Hiermee doelen we op het aanvragen van faillissementen, dagvaarden of het beslag leggen op bezittingen van de debiteur. Mocht de debiteur de factuur betwisten (wat ook vaak een reden is van een onbetaalde factuur) dan is een incasso advocaat ook de specialist die je moet hebben. Vanwege de zeer goede kennis van het Nederlandse recht (die ook op peil gehouden moet worden) en hun proceservaring kunnen incassoadvocaten ook in complexe zaken successen boeken.

Als het factuurbedrag van de openstaande factuur boven de 250 euro is kun je jouw incassozaak vaak al neerleggen bij een incasso advocaat. Wat je wel moet weten is dat een incasso advocaat veelal vorderingen int op zakelijke relaties, een incassobureau heeft haar focus vaak liggen op de consumentenmarkt.
Let op. Een incasso advocaat hoeft niet duur te zijn. Ook een incasso advocaat kan met het no cure no pay model werken. Hoe wij dat bij VDT doen? Dat legt Stefan je graag uit!
Het overzicht
Per situatie kan de keuze voor een incassobureau of incasso advocaat dus variëren. In de onderstaande tabel zie je in één oogopslag wat de verschillen zijn tussen een incassobureau of incasso advocaat:

Welke middelen kunnen ingezet worden om de debiteur in beweging te krijgen?

Heb je internationale incassoproblemen? Wil je meer informatie, of wil je dat wij dat voor je oppakken? Bel en mail mij.

Stefan de Beer