Update 14 jul 2021

De Oorsprong | VDT Originals

De advocaat die het zat was

Het verhaal van VDT begint in 1994, maar laten we even doorspoelen naar 2016. Toen was het moment dat we het zat waren. Het was tijd om zelf in actie te komen.

Ondernemers en juridische risico’s
MKB-ondernemers brengen elke dag ideeën tot leven. Ze combineren bloed, zweet en tranen met lef, passie en creativiteit, en vechten zo voor nieuwe kansen. Maar vaak vergeten ze de juridische valkuilen en risico’s. Zelfs als het misgaat, wordt er meestal nog zelf gerommeld, totdat het écht niet meer gaat. Pas dan wordt de advocaat gebeld. Tegen die tijd is het probleem vaak al uitgegroeid tot een veelkoppig monster.

Wat doet de advocaat? Die bekijkt het gebrekkige dossier, voorspelt een langdurige en complexe zaak met beperkte keuzes en een onzekere uitkomst. En dit alles gebeurt tegen een uurtarief, wat de kosten onvoorspelbaar maar hoog maakt. Als de zaak uiteindelijk wordt opgelost, heeft de ondernemer niet alleen een juridische kater, maar vaak ook een lege portemonnee. Het resultaat? De ondernemer wacht de volgende keer nog langer met het inschakelen van juridische hulp. Dat is een vicieuze cirkel waar iets misgaat.

Advocaten: soms onderdeel van het probleem
Advocaten zijn van nature risicomijdend en worden getraind om nog complexere oplossingen te bedenken voor de problemen van hun cliënten. In plaats van helderheid, voegen ze vaak meer juridische lagen toe. Hierdoor wordt de materie nog moeilijker te begrijpen. Ondernemers weten soms zelf niet meer precies wat ze regelen in hun contracten. Is dat een goed idee?

Wij vinden dat contracten juist bedoeld zijn om duidelijk te maken wat partijen van elkaar verwachten. Dus is het dan niet essentieel dat ondernemers ook begrijpen wat er in die contracten staat? Welke problemen lossen die bepalingen op? Door helder te zijn, vergroot je de kans op succesvolle samenwerkingen. Simpel en duidelijk taalgebruik kan soms beter passen bij de klant dan ellenlange, juridisch waterdichte teksten.

Mismatch tussen MKB en advocatuur
De traditionele werkwijze van de advocatuur werkt niet altijd meer. Sterker nog, als we niet oppassen, houden we dit systeem zelf in stand. Terwijl de maatschappij om ons heen innoveert, digitaliseert en juridiseert, moet de advocatuur meebewegen. Wij zijn van mening dat er verandering nodig is, en daarom hebben we het roer omgegooid. We zijn nog lang niet waar we willen zijn, maar we hebben wel de eerste stappen gezet.

Zo kijken wij ertegenaan bij VDT.

Boris Pepping

Meer lezen