Update 26 mrt 2024

Bereikbaarheidsdienst kan arbeidstijd zijn

In een recente uitspraak oordeelt de Hoge Raad over de vraag of bereikbaarheidsdienst (van ambulancepersoneel) kwalificeert als arbeidstijd. Volgens de Hoge Raad volgt uit rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie dat indien de reactietijd in het concrete geval een zodanige impact heeft dat de werknemer objectief en aanzienlijk wordt beperkt in zijn mogelijkheden om tijdens zijn wachtdienstperioden zijn tijd vrij in te vullen, die perioden in principe integraal als arbeidstijd moeten worden beschouwd.

Een laag gemiddeld aantal interventies kan daaraan dan niet afdoen, zelfs niet als de werknemer zelden moet interveniëren. Daarnaast zijn het dragen van een uniform (vanwege de onmogelijkheid om zich om te kleden na een oproep) en de pieperdruk relevante omstandigheden die impact op de vrije tijd hebben. Hoewel de korte reactietermijn een streefnorm is opgelegd aan de ambulancedienst door de overheid (en dus geen arbeidsrechtelijke plicht tussen werkgever en werknemer), komt aan deze norm toch arbeidsrechtelijke betekenis toe.

Let er dus goed op als je bereikbaarheidsdiensten hanteert: kan de werknemer zijn vrije tijd niet zelfstandig indelen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met arbeidstijd.

Mindy Lodewijks