Update 30 okt 2023

Financiële risico’s van een zieke werknemer beperken? Doe uitvraag naar de no-riskpolis!

Financiële risico’s van een zieke werknemer beperken? Doe uitvraag naar de no-riskpolis!
Als een werknemer wegens ziekte niet in staat is om te werken, dan ben je als werkgever verplicht om (in principe) maximaal twee jaar het loon door te betalen. Er zijn bepaalde groepen werknemers die een groter risico lopen om (opnieuw) ziek uit te vallen. Voor hen is de no-riskpolis in het leven geroepen. Heb jij (nog) niet in kaart gebracht of jouw werknemer onder de no-riskpolis valt? Zonde, dat is een gemiste kans! Je kunt veel geld besparen. Doe daarom (alsnog) uitvraag met behulp van ons modelformulier ‘Uitvraag no-rispolis’.  Houd er rekening mee dat je pas uitvraag mag doen als de werknemer langer dan twee maanden in dienst is. Niet eerder. Hieronder lees je meer over de no-riskpolis.

Hoe werkt de no-riskpolis?
Wanneer een werknemer onder de no-riskpolis valt en (opnieuw) ziek uitvalt, dan kan er tijdens de ziekteperiode aanspraak op een Ziektewetuitkering worden gemaakt. Deze Ziektewetuitkering mag je in mindering brengen op de loondoorbetaling tijdens ziekte. Een financiële meevaller dus, dat is fijn!

In het eerste jaar is de Ziektewetuitkering gelijk aan de hoogte van het loon dat je moet doorbetalen bij ziekte. Dat is tussen de 70% en 100% van de dagloon van de werknemer. Check de gemaakte afspraken in de cao, arbeidsovereenkomst of het personeelshandboek voor het exacte percentage. In het tweede ziektejaar is de Ziektewetuitkering altijd 70% van het dagloon van de werknemer. Je brengt de Ziektewetuitkering dan in mindering op het loon dat je tijdens ziekte doorbetaalt.

Over financiële meevallers gesproken. De no-riskpolis kent nog twee voordelen. Zo hoef je de werknemer met een no-riskstatus in principe niet mee te verzekeren op de verzuimverzekering. Dat scheelt premie. Verder mogen de uitkeringslasten van de Ziektewetuitkering niet aan jou worden doorberekend.  Geen verhoging van de premie voor de Werkhervattingskas (WHK) dus. Komt de betreffende werknemer uiteindelijk in aanmerking voor een WIA-WGA-uitkering? Ook die uitkeringslasten mogen niet aan jou worden doorberekend. Kortom, de no-riskpolis maakt het in meerdere opzichten financieel aantrekkelijk om een werknemer met een arbeidsbeperking in dienst te hebben, en te houden.

Welke werknemers vallen onder de no-riskpolis?
Op de website van het UWV is overzichtelijk weergegeven welke werknemers bij ziekte (ongeacht de oorzaak daarvan) onder de no-riskpolis vallen. Klik hier om naar het overzicht te gaan. Vaak gaat het om werknemers die bij indiensttreding een bepaalde indicatie hebben (gehad) of een uitkering (hebben) ontvangen.

Hoe kom ik erachter of mijn werknemer een no-riskstatus heeft?
Door onderstaande stap(pen) te doorlopen, kom je erachter of jouw werknemer een no-riskstatus heeft:

Stap 1: Raadpleeg het doelgroepregister via het werkgeversportaal van het UWV. Staat de werknemer in het doelgroepregister opgenomen? Dan heeft hij een no-riskstatus.

Stap 2: Staat de werknemer niet in het doelgroepregister? Dan kan de werknemer zelf uitsluitsel geven. Na twee maanden dienstverband is het toegestaan om bij de werknemer uitvraag naar zijn no-riskstatus te doen. Tip! Gebruik hiervoor ons modelformulier ‘Uitvraag no-riskpolis’. Dit formulier vind je in de modellendatabase onder de knop ‘tijdens de arbeidsrelatie’.  De werknemer is wettelijk verplicht om de informatie te verschaffen.

Hoe doe ik een beroep op de no-riskpolis?
Dat is eenvoudig. Zodra een werknemer ziek uitvalt, geef je binnen zes weken de ziekmelding door via de Verzuimmelder in het werkgeversportaal van het UWV. Je vermeld daarbij dat de werknemer onder de no-riskpolis valt. Het UWV past de no-riskpolis dan automatisch toe. Vaak wordt de Ziektewetuitkering aan jou (als werkgever) uitbetaald. De uitkering verreken je met het loon dat je tijdens ziekte moet doorbetalen.

Hoelang geldt de no-riskpolis?
In de meeste gevallen geldt de no-riskpolis voor de eerste vijf jaar vanaf de indiensttredingsdatum. Met andere woorden: de no-riskpolis is van toepassing als de werknemer ziek wordt binnen vijf jaar nadat hij bij jouw organisatie in dienst is getreden. In bijzondere situaties kan de no-riskpolis nogmaals met vijf jaar worden verlengd.

Een uitzondering op bovenstaande hoofdregel is de permanente no-riskpolis. In dat geval is de no-riskpolis van toepassing zolang de werknemer bij jouw organisatie in dienst is. De onderstaande werknemers hebben een permanente no-riskpolis:
–    De werknemer die een Wajong-uitkering heeft of had;
–    De werknemer die een WSW-indicatie heeft;
–    De werknemer die beschut werk doet;
–    De werknemer die om andere reden onder de doelgroep banenafspraak valt en in het doelgroepregister staat.

Wat als er geen uitvraag naar de no-riskstatus is gedaan en achteraf wel een toepassing blijkt te zijn?
Officieel moet je binnen zes weken na de eerste ziektedag bij het UWV melden of jouw werknemer een no-riskstatus heeft. Zodoende kan het UWV het ziekengeld uitkeren. Kom je er pas op een later moment achter dat de werknemer een no-riskstatus heeft? Bijvoorbeeld bij de probleemanalyse? Dan kan het toch lonen om een melding daarvan bij het UWV te doen. Het UWV mag namelijk met terugwerkende kracht van maximaal één jaar het ziekengeld uitkeren. Voor deze verlate melding kun je een boete van maximaal € 455,- opgelegd krijgen.

Heeft de verlate melding tot gevolg dat de verzuimverzekering niet hoefde uit te keren? Houd er dan rekening mee dat de verzekeraar je aansprakelijk kan stellen wanneer je zelf geen uitvraag naar de no-riskstatus hebt gedaan. Voorkom deze ongewenste situatie door bij iedere indiensttreding direct te agenderen dat je na twee maanden dienstverband met behulp van ons modelformulier uitvraag naar de no-riskstatus van de werknemer doet.