De faillissementsprocedure als incassomiddel. Een aanrader.
Het klinkt raar in de oren: het faillissement van je, zonder enige reden, niet-betalende klant aanvragen om onder druk daarvan betaling alsnog af te dwingen. Toch is in Nederland het aanvragen van het faillissement van een wanbetaler hét incassomiddel bij uitstek.
Reken maar dat de meeste wanbetalers van wie het faillissement wordt aangevraagd er alles aan zullen doen om een faillissement te voorkomen (en dus te gaan betalen). Al was het maar om te voorkomen dat een curator de boel gaat doorlichten op onder andere een mogelijke claim richting de bestuurder privé. En voor het aanvragen van een faillissement hoef je echt niet met twee, drie, vier of nog meer schuldeisers te zijn. Dat is een groot misverstand. Je kunt dat gewoon in je eentje doen en dan heeft de betaling van jouw vordering pas écht topprioriteit.
Je kunt natuurlijk ook gaan dagvaarden, maar dat heeft een aantal grote nadelen waaronder:
- van een dagvaardingprocedure gaat veel minder druk uit dan van een faillissementsverzoek;
- een dagvaardingsprocedure is duurder dan een faillissementsverzoek;
- een dagvaardingsprocedure duurt veel langer dan een faillissementsverzoek;
- met een vonnis heb je nog geen geld;
Betaalt jouw klant zonder enige reden niet, dan is het faillissementsverzoek waarschijnlijk dus een veel betere optie dan een dagvaardingsprocedure om je geld te krijgen. Overigens kunnen en mogen alleen advocaten dit ultieme incassomiddel inzetten. Deurwaarders en incassobureaus dus niet.
Zie ook: