Update 23 apr 2020

Maatschappelijk verantwoord incasseren (1/2)

Geldgebrek is geen keuze. Hoe je daarmee omgaat wel.

Dalende omzetten, oplopende betalingstermijnen. Banken, overheid en belastingdienst doen het nodige om de problemen te verminderen. Maar dat lost lang niet alles op. Je hebt begrip voor klanten die even niet kunnen betalen. Maar je wilt wel je geld. Want je hebt zelf ook je verplichtingen na te komen.

Hoe ga je hier verantwoord mee om? Hier zijn 10 tips: 

  1. Laat de betalingstermijnen niet bewust oplopen. De problemen bij jouw klant worden alleen maar groter. Ga meteen het gesprek aan.
  2. Wacht niet klant voor klant af, maar maak beleid. Hoe ga je hiermee om? Wil je coulant zijn? Kun je wel coulant zijn?
  3. Zorg voor een uitgewerkte coulanceregeling. Zorg dat je een model op de plank hebt liggen, bijvoorbeeld een modeltekst. Download hier een model. 
  4. Toon begrip, maar vraag ook begrip voor jouw kant van het verhaal. Ook jij hebt je verplichtingen na te komen.
  5. Remember. Je hebt gewoon het recht om een incasso op te starten. Afspraak = afspraak. Soms moet je hard zijn.
  6. Kies voor een betalingsregeling waarbij met regelmaat kleine bedragen worden betaald. Dat is beter dan instemmen met een lang uitstel. Zo houd je een vinger aan de pols.
  7. Als je coulant bent, leg het dan goed schriftelijk vast. Niets is vervelender dan eerst coulant zijn en dan later in allerlei discussies over de regeling belanden.
  8. Geven en nemen. Tegenover jouw bereidheid om langer op jouw geld te wachten, kun je op jouw beurt om zekerheid vragen. Je wilt niet dat je uiteindelijk met lege handen staat. Denk aan een borgstelling. Download hier een model.
  9. Blijf wel schriftelijke aanmaningsbrieven sturen. Maak desnoods de tekst milder, maar juridisch wil je wel de touwtjes in handen houden.
  10. Blijven lachen. Boos worden heeft weinig zin. Wanneer er wederzijds begrip en oprechte welwillendheid bestaat is de kans het grootst dat jij en jouw klant samen goed door deze crisis heen komen.

Gewoonlijk is onze incasso aanpak hard maar fair. Maar in deze tijden hebben wij meerdere smaken in huis. Wil je dat wij meedenken over een coulancebeleid? Het opstellen van incassodocumentatie? Of gewoon gaan halen waar je recht op hebt? Wij staan voor je klaar. Kijk ook op de modellen die wij gratis te downloaden aanbieden. 

Hopelijk helpt dit om in deze tijden tot constructieve zakelijke oplossingen te komen.
Mocht je er niet uit komen, kun je mij ook gewoon e-mailen of bellen 013 – 544 0400.

Stefan de Beer