Laatste update 27/11/2023

Stel. Door plotseling onheil ben je als DGA (tijdelijk) niet in staat beslissingen te nemen. Wat gebeurt er dan met jouw stuurloze BV? En hoe los je dat nu al op?

Als jij als enig bestuurder door ziekte of ongeval ineens wegvalt, kan dit jouw BV in acute problemen brengen. Wanneer jij als DGA niet meer in staat bent om beslissingen te nemen, laat je een stuurloze BV achter. Er is ineens niemand meer die namens jouw BV mag optreden. En jij bent er dan ook niet meer als aandeelhouder om een vervanger aan te wijzen.

Er kunnen dan bijvoorbeeld geen salarissen worden uitbetaald. Geen offertes meer worden uitgebracht. Geen belastingaangiftes worden gedaan. Geen jaarrekening worden vastgesteld. Niemand kan meer over de bankrekening beschikken. Ook de bank kan dan niet helpen.

Zullen we het oplossen? Dat is eigenlijk eenvoudig. Wijs nu alvast bij voorbaat een vervangend bestuurder aan die in geval van nood op de winkel kan passen. Bijvoorbeeld echtgenote, echtgenoot, een vriend, vriendin, broer of zus, die je vertrouwt en die zich bereid verklaart die benoeming te aanvaarden. Diegene kan dan de eerste maatregelen nemen, zodat alles tenminste doordraait. En als het langer duurt, kan deze “noodbestuurder” ook op zoek naar een structurele oplossing.

Dit is vrij eenvoudig op te lossen met een aandeelhoudersbesluit. Dat moet natuurlijk wel heel formeel kloppen. Dat kan zonder notaris.

Kort en goed: hoe kunnen wij dit voor je oplossen? Simpel.