De eerste bedrijven voltooien WHOA-akkoord. Opnieuw goed nieuws voor het MKB.

Enkele maanden na de start, heeft de WHOA de eerste ondernemer al officieel van zijn schulden verlost. Een Haarlemse ondernemer doorliep het volledige traject en zag zijn schuldenakkoord goedgekeurd worden door de rechter te Noord-Holland. Dat is goed nieuws voor het (kleinere) MKB. Want eerst werd nog gedacht dat de WHOA vanwege de kosten alleen voor de veel grotere ondernemingen was weggelegd, zoals je hier ook in het FD kunt lezen.

Deze ondernemer was bovendien niet de enige MKB-ondernemer die direct zijn kans heeft gepakt. Twee andere ondernemers hebben namelijk ook direct hun toevlucht gezocht tot de WHOA en dat werd door de rechter gesteund. In beide gevallen vond de rechter dat de WHOA en de afkoelingsperiode mocht worden ingezet om deze noodlijdende bedrijven te helpen. Meer lezen? De genoemde uitspraken vind je hier.

  • Uitspraak Rechtbank Den Haag van 15 januari 2021
  • Uitspraak Rechtbank Amsterdam van 15 januari 2021

De WHOA lijkt dus een snelle en effectieve regeling te zijn voor noodlijdende ondernemingen van iedere omvang.

Wat is de WHOA ook alweer?

De WHOA is op 1 januari 2021 in werking getreden. De wet moet voorkomen dat een noodlijdende onderneming failliet wordt verklaard, terwijl deze nog wel levensvatbaar is. Die ondernemingen wordt de mogelijkheid geboden om een buitengerechtelijk akkoord aan te bieden aan schuldeisers en aandeelhouders van de vennootschap. Wanneer een meerderheid voorstemt en de rechtbank het akkoord goedkeurt, geldt het voor alle schuldeisers, ook voor degenen die niet hebben ingestemd. Hierdoor is de WHOA een stuk effectiever dan het sluiten van een normaal onderhands akkoord, waarbij per definitie elke schuldeiser akkoord moet zijn.

Wil jij weten of de WHOA iets voor jou is?

Zit jouw bedrijf in moeilijkheden? Wil je weten wat de WHOA inhoudt? Of het voor jouw situatie uitkomst biedt? Of jij voor de WHOA in aanmerking komt?

Meer weten? Verkeer je in zwaar weer? Bel of e-mail ons gerust!

Mocht je nog andere vragen hebben naar aanleiding van deze blog, laat het ons dan gerust weten of reageer op dit bericht. Wij helpen je graag verder!

Dit artikel maakt onderdeel uit van:

Bedrijven in nood &
Herstructurering

Product
SAFE

Team
Bedrijfsstructuur