Update 26 okt 2023

Q&A: Re-integratie in het tweede spoor

Q&A: Re-integratie in het tweede spoor
Bij langdurig zieke werknemers krijg je er tijdens de re-integratie op enig moment mee te maken: het tweede spoor. En de regels over het tweede spoor zijn niet altijd duidelijk. Daarom helpen wij je je met een Q&A over het tweede spoor.

Wat is nou eigenlijk dat tweede spoor?
Het tweede spoor zijn eigenlijk alle activiteiten die gericht zijn op werkhervatting (door de arbeidsongeschikte werknemer) buiten jullie organisatie. Tijdens de re-integratie in het tweede spoor moeten jullie de werkneer actief begeleiden bij het vinden en verkrijgen van een geschikte functie bij een andere organisatie.

Wanneer moet het tweede spoor worden gestart?
Op het moment dat er geen zicht (meer) bestaat op een structurele werkhervatting binnen jullie eigen organisatie. Dat kan dus op ieder moment in het re-integratietraject zijn. Maar het tweede spoor moet in ieder geval worden gestart binnen 6 weken na de Eerstejaarsevaluatie. Onthoud dus: in het tweede ziektejaar moet het tweede spoor worden gestart. Daarvoor geldt één uitzondering. Als bij de Eerstejaarsevaluatie concreet perspectief is op structurele werkhervatting binnen jullie eigen organisatie binnen drie maanden, dan hoeft het tweede spoor niet te worden opgestart. De werkhervatting mag in eigen, aangepast of ander passend werk zijn.

Kunnen het eerste en tweede spoor tegelijk lopen?
Jazeker, dat moet zelfs. De primaire focus blijft namelijk altijd liggen op terugkeren in het werk waarin de werknemer is uitgevallen. Daar moeten alle activiteiten op gericht zijn. Dus ook tijdens het tweede spoor moet je blijven onderzoeken of het mogelijk is dat de werknemer in eigen werk kan terugkeren.

Moet er ook een tweede spoor worden opgestart als de werknemer binnenkort uit dienst gaat? 
Het kan natuurlijk voorkomen dat je al weet dat de werknemer binnenkort uit dienst gaat, bijvoorbeeld omdat het contract voor bepaalde tijd afloopt. De re-integratieverplichtingen blijven dan hetzelfde. Juist in dit geval zullen de inspanningen zich moeten richten op re-integratie in het tweede spoor. Moet je daar dan nog heel veel geld in investeren terwijl je weet dat het dienstverband bijna eindigt? Het UWV zegt daarover dat alleen financiële inspanningen worden verwacht die in verhouding staan tot de resterende periode van het dienstverband. Er worden geen bovenmatige financiële inspanningen verwacht. Wanneer zijn kosten dan bovenmatig? Als de kosten meer bedragen dan 70% van het nog te betalen loon over de resterende duur van het dienstverband.

Moet er ook een tweede spoor worden opgestart als de werknemer bijna met pensioen gaat?
Niet altijd. Als de werknemer binnen één jaar na het einde van de twee jaar ziekte de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, dan mag worden afgezien van het tweede spoor. De werknemer moet daar overigens wel mee instemmen.