- Terug
Update 05 feb 2024
Seminar “Alles over het wijzigen van arbeidsvoorwaarden. Zo pak je dat aan”
Seminar “Alles over het wijzigen van arbeidsvoorwaarden. Zo pak je dat aan”
Arbeidsvoorwaarden vormen tezamen het geheel van afspraken voor je personeel. Dit soort afspraken zijn er veel; ze komen in alle soorten en maten voor en je komt ze tegen in allerlei uiteenlopende documenten. Bovendien veranderen ze regelmatig en niet iedere werknemer gaat daar even makkelijk in mee. Kortom: hoe pak je wijzigingen van arbeidsvoorwaarden juridisch en praktisch goed aan.
Het seminar in april staat dus volledig in het teken van het wijzigen van arbeidsvoorwaarden. Wij maken voor je overzichtelijk hoe het precies in elkaar steekt, wat je moet doen en welke mogelijkheden (en kansen) je misschien nog laat liggen. Het salaris van een medewerker verlagen. De medewerker in een andere functie laten werken. De algemene werktijden binnen de organisatie aanpassen. Mag dat zomaar? Hoe doe je dat? Waar moet je rekening mee houden? Dat is straks voor jou gesneden koek.
Wat neem je mee uit dit seminar?
- Je weet wat een arbeidsvoorwaarde is en waarom het belangrijk is om die te (her)kennen.
- Je herkent het verschil tussen een arbeidsvoorwaarde en andere afspraken in een arbeidsovereenkomst en personeelshandboek.
- Je weet hoe je een arbeidsvoorwaarde kan wijzigen. Hoe je dat aanpakt, hoe je die boodschap brengt en hoe je het vastlegt.
- Je weet of het verschil maakt of het gaat om een primaire of secundaire arbeidsvoorwaarde.
- Je weet wat de gevolgen zijn als de wijziging niet goed wordt uitgevoerd.
- Je weet wat het instructierecht is en welke vrijheid je dat als werkgever oplevert.
- Je weet wat je op voorhand kan doen om het wijzigen in de toekomst makkelijker te maken.
- Je bent ervan op de hoogte wanneer de OR moet worden betrokken en op welke manier. En wat de gevolgen zijn als je dat niet doet. Of als je geen OR hebt.
- Je weet wanneer je arbeidsvoorwaarden binnen de gehele organisatie gelijk mag trekken, bijvoorbeeld na een overname.
- Wij voorzien je van een handige (en vooral praktische) stappenplannen en overzichten, zodat je er direct mee aan de slag kan.
- Wij voorzien je van modeldocumenten, zodat je alles goed vast kan leggen.
Ben jij ondernemer of HR-professional? Schrijf je dan snel in voor ons (kosteloze) seminar. Je bent van harte welkom in het VDT-werkcafé. Aansluitend aan het seminar is er alle gelegenheid om tijdens de borrel na te praten over het seminar en andere ondernemers en HR-professionals te spreken.
Waar?
VDT-werkcafé (aan de Hart van Brabantlaan 500 in Tilburg)
Wanneer?
- Dinsdag 2 april 2024 – VOL
- Donderdag 4 april 2024 – VOL
- Dinsdag 9 april 2024 – VOL
- Donderdag 18 april 2024
Hoe laat?
- 14:30 uur tot 16:30 uur
- Aansluitende borrel
Het seminar is kosteloos toegankelijk voor iedereen.*
*Per organisatie hanteren wij een maximum van twee deelnemers. Zo is er voor iedereen een plekje!
Wil je veel meer ontzorging op personeelszaken? Vraag een demo aan om te zien wat een abonnement op Arbeid-Optimaal jou te bieden heeft.
*Per organisatie hanteren wij een maximum van twee deelnemers. Zo is er voor ieder een plekje!
Jouw sessie vol? Laat ons weten als je op de reserve lijst wil (of hoopt op een extra sessie).
Gerelateerde video's
- Jij weet wanneer er sprake is van “disfunctioneren” waar je juridische actie op kunt ondernemen. We nemen je mee aan de hand van voorbeelden en ervaringen. En we geven praktische tips & tricks.
- Jij weet precies waar een verbeterplan aan moet voldoen. Zo vergroot je de kans op verbetering. Maar ook juridisch voldoet het plan dan aan alle eisen.
- Je ontvangt van ons na afloop een opzet voor een verbeterplan, inclusief allerlei handige bijbehorende formulieren, documenten, do’s & dont’s.
- Je weet hoe je het verbeterplan in de praktijk uitvoert, zodanig dat ook de opvolging en conclusies juridisch goed zijn vastgelegd.
- Jij weet welke verschillende manieren er zijn om het dienstverband te beëindigen en wanneer je welke juridische route volgt.
- Jij weet welke verplichtingen er op jou als werkgever rusten om ongewenst gedrag op de werkvloer te voorkomen. We nemen je aan de hand van de wet en praktijkvoorbeelden mee in de vergaande zorgplicht voor een veilige werkomgeving.
- Jij weet precies hoe je hierop intern beleid maakt en welke onderwerpen daarbij essentieel zijn, om zo een veilige werkomgeving te creëren.
- Jij weet welke organen en/of personen betrokken zijn bij de uitvoering van het beleid. Er wordt ingezoomd op de rol van de ingestelde klachtencommissie, vertrouwenspersoon en leidinggevende in de praktijk.
- Jij weet van A tot Z welke (juridische) stappen je moet doorlopen om de misdraging te onderzoeken, zodat alle feiten boven tafel komen op basis waarvan jij een goed onderbouwde conclusie kan trekken.
- Jij weet welke sanctie(s) je wanneer kunt opleggen. Wij loodsen je door het scala aan sancties en verduidelijken aan de hand van praktijkvoorbeelden welke sanctie onder welke feiten en omstandigheden passend is.
- Je ontvangt van ons na afloop een praktisch en overzichtelijk stappenplan inclusief allerlei handige bijbehorende documenten, aan de hand waarvan jij de juiste route volgt bij een (gemelde) misdraging.
- Download hier de presentatie sheets
- Download hier het stappenplan (infographic)
- Download hier de juridische modellen
- Aanstellingsbrief vertrouwenspersoon (inclusief tips)
- Model gedragscode (inclusief tips)
- Model gespreksverslag hoor en wederhoor (inclusief tips)
- Modelbrief officiële waarschuwing (inclusief tips)
- Je krijgt schematisch in kaart gebracht welke ontslagroutes er zijn, zodat je in de praktijk telkens snel op het juiste spoor zit;
- Jij weet onder welke omstandigheden je welke ontslagroute inslaat. Van proeftijdontslag, het bereiken van de AOW-leeftijd, opzegging en ontbinding tot aan de vaststellingsovereenkomst, het komt allemaal aan bod;
- Jij realiseert je dat er zich hobbels op de weg kunnen voordoen, zoals een ziekmelding. Wij delen praktische en tactische tips met je, zodat jij hierop kunt acteren;
- Jij weet precies welke stappen je moet volgen bij een ingeslagen ontslagroute, zodat je soepel(er) tot een einde van het dienstverband komt;
- Jij bent je per ontslagroute bewust van eventuele valkuilen. We nemen je aan de hand van praktijkvoorbeelden mee in de veelgemaakte misstappen;
- Jij weet hoe je de valkuilen per ontslagroute kunt ontwijken. Wij stippen de voorwaarden uit de wet en de regels uit de rechtspraak aan, zodat jij geen misstap begaat;
- Jij neemt een praktische en overzichtelijke ontslagroutekaart mee naar huis, inclusief allerlei handige bijbehorende documenten;
- En er is alle gelegenheid om jouw eigen casus in te brengen en/of vragen te stellen aan onze arbeidsrechtspecialisten.
- We zetten alle vormen van verlof voor je op een rij, inclusief een handig (schematisch) overzicht.
- Per verlofvorm maken we inzichtelijk in welke situaties het van toepassing is, welke complicaties en discussies je daarbij tegenkomt en hoe je daar mee om kan gaan.
- We zoomen extra in op calamiteitenverlof en zorgverlof, want wanneer heeft een werknemer daar nou eigenlijk recht op?
- We voorzien je van modelbrieven om het verlof toe te kennen en de afspraken goed vast te leggen.
- We behandelen de meest gestelde vragen over vakantie. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de vakantiedagen als de werknemer ziek wordt op vakantie? Levert een zieke werknemer ook vakantiedagen in? Moeten alle toeslagen ook worden doorbetaald tijdens de vakantie?
- We geven je inzicht in de mogelijkheden die je als werkgever hebt om meer grip te krijgen op het vakantiesaldo.
- We helpen je om geen kansen te laten liggen, bijvoorbeeld met het verrekenen van (bovenwettelijke) vakantiedagen.
- Je krijgt een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in arbeidsrechtland in 2023
- Per ontwikkeling weet jij wat de essentie is en hoe het echt zit
- Jij welke ontwikkelingen voor jouw organisatie relevant zijn en welke actie je nu al moet ondernemen
- Jij weet welke ontwikkelingen je voor jouw organisatie voor 2024 in de gaten moet blijven houden
- Of je je eventueel al ergens op kunt of moet voorbereiden
- Na dit webinar kun je de zin en onzin scheiden van berichten in de media
- Je kunt meteen jouw vragen stellen
- Je leert over de zorgen en oplossingen van andere ondernemers of HR profs
- Vakantie. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de vakantiedagen als de werknemer ziek wordt op vakantie? Levert een zieke werknemer ook vakantiedagen in? Moeten alle toeslagen ook worden doorbetaald tijdens de vakantie?
- We geven je inzicht in de mogelijkheden die je als werkgever hebt om meer grip te krijgen op het vakantiesaldo.
- We helpen je om geen kansen te laten liggen, bijvoorbeeld met het verrekenen van (bovenwettelijke) vakantiedagen.
Nikki der Kinderen
- nikki.kinderen@vdt-advocaten.nl
- 013 544 0400