Update 01 jan 2024

Indexering tarieven per 1 januari 2024 | visie op prijsmodellen in de advocatuur

De korte versie? Wij indexeren onze product- en uurtarieven per 1 januari 2024 met gemiddeld 4%. Ook zijn er advocaten die een tariefcategorie stijgen in verband met hun ervaringsjaren. De wijzigingen vind je hier, of kijk op de afzonderlijke productpagina’s.

De langere versie? Onze algemene kosten stijgen – zoals overal – fors. Net als het vorige jaar zijn de (in de advocatuur almaar) stijgende loonkosten daarvan de grootste oorzaak. Wat ons betreft zijn onze teams dat in salaris ook waard. Maar voor jou als klant telt eigenlijk vooral de vraag of het geboekte resultaat in juiste verhouding staat tot de juridische kosten.

Maximum value for money. Dat vraagstuk gaat veel verder dan een uurtarief, zo zagen wij in 2016 al. Dat was het startschot tot een onomkeerbare omwenteling. Ook in 2023 zijn weer grote stappen gezet, waar je in 2024 gebruik van kunt gaan maken.

De lange termijn strategie

Hieronder lichten we wat wapenfeiten uit die wat meer tot de verbeelding spreken. Ondertussen lopen er natuurlijk veel meer projecten die wat minder tot de verbeelding spreken, maar die op termijn een steeds groter wordend effect zullen hebben voor jou als klant van VDT. Al onze vernieuwingen richten zich telkens op een van deze drie pijlers:

  1. Selectie en opleiding van de beste mensen (en hun onderlinge samenwerking)
  2. Verhoging effectiviteit en toegankelijkheid dienstverlening (productontwikkeling en abonnementsmodellen)
  3. Intensivering van klantrelaties (gericht op wederzijds commitment voor de lange termijn)

Enkele vernieuwende wapenfeiten (meer resultaat, minder kosten)

Ga je op reis dan ga je goed voorbereid op pad. Juridisch is dat ook zo. Hoe beter je je zaakjes juridisch op orde hebt, hoe kleiner de kans op problemen onderweg. Hier zetten we vol op in. Enkele sprekende voorbeelden:

In 2023 heeft team Mens & Arbeid het arbeidsvoorwaardenpakket uitgebreid met een Personeelshandboek, te combineren met een Visueel Arbeidscontract. Tegen een vaste prijs leg je meteen een solide juridisch basis onder  jouw personeelsaangelegenheden.

In 2023 werd het abonnement Arbeid Optimaal uitgebreid met een korting van 10% op het werk op uurtarief. Dit is op zich niet schokkend, maar het is de trend die telt. Het kortingspercentage willen we in de loop van 2024 gaan optrekken naar 15% zodra het aantal abonnementhouders is gestegen van 115 abonnementhouders (per 1-1-2024) naar 150 abonnementhouders. Zo verleggen we het verdienmodel van uurtje-factuurtje steeds meer naar een abonnementsmodel, waartegenover we wederzijds commitment en schaalgrootte nodig hebben.

In 2023 heeft Team Bedrijfsprocessen voorbereidingen getroffen voor een Business Optimaal abonnement, vergelijkbaar aan het Arbeid Optimaal abonnement. Ook hier met standaard modellen, onbeperkt eerstelijns advies, incassoservice, contractchecks en vaste maatwerkprocessen en 10% korting op de uurtarieven. Dit jaar starten we op pilotbasis. Wil je meedoen? Meld je hier aan bij Wouter.

In 2023 heeft Team Bedrijfsstructuur een product ontwikkeld waarmee we jouw bedrijf scannen en straktrekken met het oog op verkoop van (de activiteiten van) jouw bedrijf. Te vaak worden juridische weeffouten op het laatste moment van een verkoopproces ontdekt (door een koper), met alle kostbare complicaties van dien. Vooraf gewoon goed regelen dus. Dat kan vanaf nu dus, snel en effectief. Meer weten? Mail Ernst.

Kortom: veel gaande en nog volop werk aan de winkel in 2024. Mocht je vragen of suggesties hebben. Let us know!

Boris Pepping