Wat doen wij anders? (1/5) Over een compleet andere kijk op de advocatuur. Voor een nieuwe generatie ondernemers door een nieuwe generatie advocaten.

Vanaf 2016 gooiden wij als advocatenkantoor het roer om. Centraal daarbij staat een nieuw beeld van de advocatuur, waarbij we eerst afscheid moeten nemen van een eeuwenoude orde. We gaan niets dramatiseren, maar we hebben echt wel een verhaal te vertellen.

Het kantelpunt

“Mijn advocaat? Die hoop ik zo min mogelijk nodig te hebben.” We voerden (letterlijk) honderden gesprekken. En dit is de meest (door ons) gehoorde uitspraak van ondernemers over de advocatuur. Pijnlijk, maar logisch. Problemen en conflicten. De client, de onheus bejegende, schakelt zijn advocaat in, de belangenbehartiger. De advocaat trekt ten strijde. De teller gaat lopen. Dure woorden, dikke processtukken. Defensief, risicomijdend. Hoge rekeningen, onzekere uitkomsten. Enzovoort.

Deskundig en eerbaar, ongetwijfeld. Maar dat klinkt niet als een relatie waar je warm van wordt. Althans niet als je de “client” bent. En wij waren deze rol ook beu. Want escalatie van het probleem had prima voorkomen kunnen worden als er eerder was ingegrepen. En de client had dat ook veel fijner gevonden. Niet alleen had hem dat veel advocaatkosten gescheeld, in veel gevallen sneuvelde er ook een zakelijke relatie. Maar waar waren wij?

Sneller, eerder, waardevoller

In een samenleving die steeds sneller gaat, steeds drukker wordt, steeds meer transacties aangaat, steeds meer relaties onderhoudt, nemen de risico’s voor de huidige generatie ondernemers alleen maar toe. Onze klanten kunnen zich geen advocaat permitteren, die steeds achter de feiten aanloopt. Zeker niet omdat advocaten als geen ander weten hoe het juridische sneller en beter aangepakt kan worden. Zullen we dat gaan doen?

Inmiddels, 6 jaar verder, zien wij een hele andere rol weggelegd voor het civiele recht en voor de advocatuur. Een rol waarbij de nieuwe generatie advocaten hun kennis en ervaring veel waardevoller en zinniger inzetten voor een nieuwe generatie ondernemers. Proactief en preventief. Om ondernemers te behoeden, om te helpen met groeien, om duurzame zakelijke relaties te onderhouden. Om ondernemen zorgelozer en leuker te maken.

En ja, af en toe wordt er een stevig robbertje gevochten in de rechtszaal. Dat vinden wij echt wel leuk.

Ben jij met jouw kantoor ook bezig om te kijken hoe het anders kan in de advocatuur? Dan komen wij graag in contact om te horen over jullie ideeën en aanpak. Mail: leonard.bijlsma@vdt-advocaten.nl