“Ze daagden me uit, maar hielpen me ook als ik vastliep. En dat is precies wat ik zocht.”

Diederik Daamen
Advocaat

Mijn loopbaan bij VDT Advocaten begon in augustus van 2020. In die tijd zat een zomerreis maken er niet in, maar de deuren van VDT gingen gelukkig wél voor me open. En ik kan wel zeggen dat ik me hélemaal op mijn plek voel aan de Hart van Brabantlaan.

Vooroordelen
Na de middelbare school wist ik niet zo goed wat ik wilde studeren. Volgens de vooroordelen moet je dan juist rechten gaan studeren, maar dat deed ik niet. Tenminste, niet direct. Ik koos voor de bachelor Bestuurskunde. Een brede opleiding, die bestaat uit onder meer juridische vakken. Die vond ik het leukst. Daarom ben ik, naast de bachelor Bestuurskunde, de bachelor Rechten gaan volgen en daarna de master Rechten. Zo kwamen de vooroordelen toch nog een beetje uit.

Aan de slag als advocaat-stagiair
Tijdens mijn studie werkte ik met veel plezier bij een Bredaas bedrijf op de legal-afdeling. Mijn collega’s adviseerden me om na de master als advocaat-stagiair aan de slag te gaan; het leek ze goed voor mijn ontwikkeling. Over een carrière in de advocatuur had ik nog nooit nagedacht, maar het sprak me wel aan! Ik volgde het advies op.

Weinig jong vertier
Tijd voor mijn stageperiode. Die begon ik bij een klein advocatenkantoor met een algemene praktijk. Het was daar absoluut niet slecht, maar wel erg traditioneel en algemeen. Ik miste ook wat jongere mensen om me heen; de gemiddelde leeftijd was boven de vijftig. De bedoeling van de driejarige stageperiode is om in die tijd zo veel mogelijk te leren. Bij dat kantoor miste ik toch wat begeleiding. Ik had niet het gevoel dat ik er daar alles uit kon halen. Dus ging ik googlen: op zoek naar een modern, fris kantoor.

Goede berichten
Al zoekende merkte ik dat het in de regio barst van de moderne kantoren. Tenminste, als je de websites mag geloven. De deuren staan altijd open voor jong talent. Je kunt overal een interne opleiding volgen. En overal hebben ze gezellige borrels, lekkere bitterballen en gezellige uitstapjes. Mooie reclametaal, maar via mijn netwerk begreep ik dat de realiteit vaak anders was. Via datzelfde netwerk hoorde ik ook goede berichten over VDT. En toeval bestaat niet: Team Bedrijfsstructuur had een vacature

Leuke vent
Mijn sollicitatiemail was snel verzonden. Kort daarop hing ik met Boris Pepping aan de lijn, gevolgd door een persoonlijke meet and greet met Boris en Leonard Bijlsma. Een kennismaking, maar ze wilden ook zien of ik een beetje een aardige en sociale vent was. Die vraag hebben ze nooit met ja of nee beantwoord, maar het feit dat ik door mocht naar de volgende ronde, wil wel wat zeggen. Wat mij later bleek is dat zij bij dit gesprek heel precies screenen op de juiste kernwaarden, maar ook of ik (de sollicitant) qua karakter en communicatiestijl in het team zou passen waarin ik zou komen te werken. Dat werd vervolgens ook nog eens getoetst in het assessment dat ik maakte. Er wordt hier dus erg gekeken naar de mensen en of zij bij elkaar passen. Dat pakt goed uit, als ik om mij heen kijk.

Een pittig gesprek
Die tweede ronde was met Ernst de Haan en Koenraad de Klerk. Dat werd een pittig gesprek met twee “vakidioten”en ze legden me het vuur behoorlijk na aan de schenen, met goede en kritische vragen. Maar weet je: ik merkte duidelijk dat ze me niet in de val wilden lokken. Ze daagden me uit, maar hielpen me ook als ik vastliep. En dat is precies wat ik zocht. We willen wel de beste zijn in ons vak.

Witte rook
Er was snel witte rook en ik kon beginnen. Ik kan niet anders zeggen dat ik het fantastisch naar mijn zin heb bij VDT. Ik werd meteen door Koen Donkers onder zijn hoede genomen en op mijn gemak gesteld. Ik kreeg de tijd om te wennen en om iedereen te leren kennen. Zo kwam ik op mijn eigen tempo op stoom. Iedereen helpt elkaar en er is geen ‘ik’ in ons team. VDT is lekker Brabants. Het is hard werken, maar er is ook zeker tijd voor ontspanning. We hebben hier gezellige borrels, lekkere bitterballen en gezellige uitstapjes – maar dan echt! En ook belangrijk: ik krijg hier die begeleiding die ik eerder miste. De mogelijkheid om me verder te ontwikkelen op professioneel gebied. En dat is me heel veel waard.

“Ik kreeg de tijd om te wennen en om iedereen te leren kennen. Zo kwam ik op mijn eigen tempo op stoom.”

Anders dan andere kantoren
Ik ervaar dagelijks dat VDT anders is dan andere advocatenkantoren. Ja, ook VDT belooft mooie dingen op de website aan sollicitanten. Maar uit ervaring kan ik zeggen dat het hier ook echt waar wordt gemaakt!