“Elke dinsdagmiddag ga ik een uurtje sporten met wat collega’s.”

Tom van Balen
Advocaat

Dat VDT Advocaten graag de gebaande paden verlaat, merkte ik al bij mijn sollicitatiegesprek. Dat was niet in een kantoor, maar bij de Chinees, met een lekker biertje erbij. Op Valentijnsdag 2019 sloeg de vonk over. En we zijn nog lang niet op elkaar uitgekeken!

Biertje drinken met Koen
Voordat ik hier in dienst kwam, werkte ik bij een groot advocatenkantoor in Rotterdam. Ik had het daar best naar mijn zin en wilde er ook het liefst mijn driejarige stage afronden. Maar een ongeplande rendez-vous met Koen Donkers bracht daar verandering in. Koen was in Rotterdam mijn collega, totdat hij naar VDT vertrok. We besloten een biertje te gaan drinken. Tijdens ons gesprek vertelde Koen over zijn ervaringen bij VDT. Over de werkwijze en de andere visie op de advocatuur. Dat was erg verfrissend; heel anders dan ik gewend was. Gericht op mee-ondernemen met ondernemers en samen op zoek gaan naar kansen. Wat ik hoorde, beviel me.

Valentijnsdag
Koen vertelde ook over de sfeer bij VDT. Die beoordeelde hij als informeel, platte organisatiestructuur, een beetje Brabants. Nou, dat bleek ook direct bij mijn volgende kennismaking met Leonard Bijlsma en Boris Pepping. Ze stelden voor om tegelijkertijd een hapje te eten. En zo zaten we dus op Valentijnsdag bij een goed Chinees restaurant in Tilburg. Het voelde helemaal niet als een soort sollicitatiegesprek; we hadden gewoon een leuke avond. Op dat moment was ik om: hier wil ik graag aan de slag! Die wens kwam dan ook uit. In mei 2019 debuteerde ik op het VDT-kantoor, als lid van Team Bedrijfsstructuur.

Je werkt nauw samen met alle mensen in je team
VDT besteedt veel aandacht aan de begeleiding van jonge advocaten en de wijze waarop je jezelf zo optimaal mogelijk kunt ontwikkelen. Je wordt gekoppeld aan een vaste ‘opleidingsbuddy’ die je bekend maakt met het kantoor, de werkwijze, de klanten en collega’s. Je buddy is je eerste aanspreekpunt, maar je werkt nauw samen met alle mensen in je team – er zijn er drie binnen ons bedrijf. Zo kun je overal meedraaien en van veel elkaar leren. Inmiddels doe ik volop overnames. Omdat we die als team oppakken, leer ik veel van anderen. Daardoor liep ik snel zelf op kop bij grotere dossiers. Omdat we geen individuele targets hebben, is er geen enkele drempel voor mijn kantoorgenoten om een lopende overname van me over te nemen tijdens mijn vakantie bijvoorbeeld. Heerlijk, alles loopt gewoon door, ook voor de klant.

Totaal anders dan in de traditionele advocatuur
De samenwerking met klanten is bij VDT totaal anders dan in de traditionele advocatuur. Er wordt een proactieve houding van je verwacht. Afwachten tot de klant een eerste stap zet? Nee, dat is er niet bij: wij trappen graag af. Dat is veel intensiever, maar ook véél leuker. Bij VDT doen we veel liever aan preventie in plaats van brandjes blussen. Omdat we vooruit willen, samen met ondernemers.

“Niet zo lang geleden zijn we met de hele club naar Guus Meeuwis geweest. Het was net of we met een flinke vriendengroep op stap waren!”

Doen waar je goed in bent én wat je leuk vindt
Bij VDT doet iedereen waar hij of zij goed in is en – minstens zo belangrijk – wat hij of zij leuk vindt. In het team staat iedereen voor elkaar klaar. We bespreken en verdelen wekelijks het werk. Als iemand klem zit, stappen anderen naar voren om over te nemen.

Elke dinsdag sporten
Ja, we werken hard bij VDT. Maar de balans is goed! Het komt weleens voor dat je ’s avonds nog achter je computer zit. Maar dan is er ook niemand die piept als je de volgende middag op tijd je laptop dichtklapt. Doe je je werk goed, dan krijg je hier alle vrijheid om het zelf in te delen. Sterker nog: VDT stimuleert het zelfs dat je op tijd even afstand neemt van je werkplek. Elke dinsdagmiddag ga ik een uurtje sporten met wat collega’s, onder begeleiding van een personal trainer. Een goede onderbreking in het werkritme, we zitten toch heel wat uren op een dag. Te veel zitten – en zittingen – is voor niemand goed.

Met de vriendengroep naar Guus Meeuwis
Als het even kan, combineren we het nuttige met het aangename. Op donderdag hebben we bijvoorbeeld vaak een inhoudelijk vaktechnisch overleg. Iedereen presenteert dan een casus en die bespreek je met je teamgenoten. Broodje erbij en de lunch is ook meteen geregeld. Na werktijd borrelen we graag in ons eigentijdse werkcafé of, op mooie dagen, in het Spoorpark. Soms doen we ook dingen buiten kantoor. Niet zo lang geleden zijn we met de hele club naar Guus Meeuwis geweest. Het was net of we met een flinke vriendengroep op stap waren!

Hechte club
Ik ben erg blij dat ik voor dit kantoor gekozen hebt. VDT investeert in de begeleiding van nieuwe collega’s. Je kunt ons bedrijf best zien als een hele hechte club, zonder ego’s. Gewoon leuke, nuchtere mensen die elkaar helpen en samen voor het allerbeste willen gaan. En die successen graag vieren. Daar hoor ik graag bij!