“Door te doen waar ik goed in ben, zorg ik dat de advocaten in mijn team kunnen doen waar zij goed in zijn.”

Suze Knapen
Teamcaptain & Teamsecretaresse

Ik debuteerde bij VDT Advocaten in het voorjaar van 2004. Een half jaar eerder was ik begonnen met de hbo-studie Personeel en Arbeid. Maar dat was niet helemaal wat ik voor ogen had. Ik had al snel in de gaten dat de opleiding niet bij me paste, dus ik besloot ermee te stoppen en me te oriënteren op iets nieuws. Om de tijd tot de start van het nieuwe schooljaar goed en zinvol te overbruggen, wilde ik een half jaartje gaan werken. Mijn oog viel op een personeelsadvertentie: VDT Advocaten zocht een secretaresse.

Stoffige organisatie
Ik had daarvoor nog nooit van VDT Advocaten gehoord. En ik had ook nog nooit eerder ambities om bij een advocatenkantoor aan de slag te gaan. Dat leek me namelijk helemaal niet leuk, zo’n stoffige organisatie met allerlei ego’s, een hoop interne competitie en veel hiërarchie. Maar bij VDT Advocaten had ik al direct een ander gevoel. Ik voelde me meteen thuis en de advocaten waren heel toegankelijk en vriendelijk. En hiërarchie? Nee hoor: niemand was iets meer dan een ander, dat werd al heel snel duidelijk. Al snel merkte ik dat mijn vooroordelen nergens op gebaseerd waren.

Mijn takenpakket was nog niet erg ruim. Het was een soort lopendebandwerk, letterlijk. De advocaten gaven me bandjes waarop ze dicteerden en ik werkte die opnames uit tot brieven en documenten. Niet het meest uitdagende werk, maar ook zeker niet vervelend. En het was maar voor een paar maanden. Toch?

Professioneler geworden
Nou, dat is iets langer geworden. We zijn bijna twintig jaar verder en heb het hier nog steeds fantastisch naar mijn zin. De gemoedelijkheid en informele sfeer uit mijn begintijd zijn nooit verdwenen. Maar er is in die tijd natuurlijk ook veel veranderd. We zijn professioneler geworden. VDT Advocaten is niet de traditionele advocatenpraktijk. Dat weten mijn collega’s en ik, maar dat willen we ook graag laten zien aan mensen buiten de organisatie. We investeren dan ook veel in zaken als branding, marketing en relatiebeheer.

Gevarieerd en uitdagend takenpakket
Wat ook veranderd is, is mijn takenpakket. Ik hoef niet meer naar bandjes met gesproken tekst te luisteren. Wel doe ik, als juridisch secretaresse, heel veel andere dingen. Ik beheer de agenda’s van de mensen van mijn team, Mens en Arbeid. Ik zit teammeetings voor, houd een oog op de teamdoelen, bied dossierondersteuning, onderhoud de contacten met klanten en doe nog veel meer. Door te doen waar ik goed in ben, zorg ik dat de advocaten in mijn team kunnen doen waar zij goed in zijn. Ik heb een behoorlijk gevarieerd en uitdagend takenpakket, maar daar hou ik wel van. Kom maar op, ik regel het wel.

“Door te doen waar ik goed in ben, zorg ik dat de advocaten in mijn team kunnen doen waar zij goed in zijn. Ik heb een behoorlijk gevarieerd en uitdagend takenpakket, maar daar hou ik wel van.”

Aanvoerdersrol
Behalve teamsecretaresse ben ik ook teamcaptain van Mens en Arbeid. Dat is een aanvoerdersrol die ik erg leuk vind. Binnen VDT Advocaten hebben we drie teams en de captains daarvan komen regelmatig bij elkaar. Samen met de directie bespreken we hoe het gaat, waar eventuele knelpunten zitten en hoe we de samenwerking tussen de teams kunnen stroomlijnen.

Aandacht en interesse
Wat ik als captain belangrijk vind? Relatiebeheer. Ik stimuleer dat mijn teamleden de contacten met hun klanten warm houden. Dat hoeft echt niet altijd met bossen bloemen en grootverpakkingen Merci. Even bellen of langsgaan om te vragen hoe het gaat is vaak al genoeg. Dus dat je niet alleen contact hebt wanneer er een juridische aanleiding is of een brandje geblust moet worden. Gewoon, oprechte aandacht hebben en interesse tonen. Dat vindt iedereen fijn en het is een kleine moeite. Bovendien leer je je klanten zo veel beter kennen, waardoor je je werk beter kunt doen.

“Iedereen wordt hier op zijn of haar sterkte punten benut. Bij VDT Advocaten krijg je veel ruimte om te doen wat je leuk vindt en waar je interesses liggen. En er is volop ruimte voor ontwikkeling.”

Doen wat je leuk vindt
Intern wordt er bij VDT ook flink in relatiebeheer geïnvesteerd. En in medewerkerstevredenheid. Iedereen wordt hier op zijn of haar sterkte punten benut. Bij VDT Advocaten krijg je veel ruimte om te doen wat je leuk vindt en waar je interesses liggen. En er is volop ruimte voor ontwikkeling. Wil je een cursus of opleiding volgen? Dat kan gewoon, het wordt zelfs aangemoedigd. Als jij er beter van wordt, wordt VDT er ook beter van, is de gedachte. VDT’ers hebben aandacht voor elkaar. En houden rekening met elkaar, ook als er persoonlijke zaken spelen. Een paar jaar geleden ben ik mijn vader verloren. Dat was een moeilijke periode voor me. Ik kreeg van de directie en mijn collega’s alle tijd om het verlies een plekje te geven en om in mijn eigen tempo weer terug te komen. Dat heb ik toen heel erg gewaardeerd.

Borrels en barbecues
Ik overdrijf niet als ik zeg dat het hier aanvoelt als een grote familie. De sfeer is lekker los. We werken allemaal hard, maar er is ook volop ruimte om samen leuke dingen te doen. Sommige collega’s gaan op dinsdagmiddag na de lunch een uurtje sporten. Op vrijdagmiddag gaat de muziek aan en komen de drankjes uit de koelkast in ons werkcafé Vormvrij. Is het mooi weer, dan kan het ook zomaar gebeuren dat de barbecue aan gaat. En soms gaan we samen naar concerten of leuke evenementen in de buurt. Alleen als je zin hebt hoor; niets moet en alles mag.

Mooie momenten
Als je mij vraagt om het mooiste moment uit mijn VDT-loopbaan te noemen, kan ik onmogelijk één moment noemen. Het is meer een aaneenschakeling van mooie momenten en dingen die we samen hebben beleefd. En daar komen er ongetwijfeld nog heel veel bij. Ook al zit ik hier al sinds 2004: ik ben hier nog lang niet klaar.