“Hier hangen we graag zelf de slingers op en staat niemand in de schaduw van een ander.“

Joyce van Dongen
Product manager

Ik zag mezelf eerlijk gezegd nooit werken bij een advocatenkantoor, omdat ik niet geloofde dat ik me er thuis kon voelen. Als iets geen aantrekkingskracht op me had, dan was het wel de wereld van advocatuur. Gespeeld, formeel, hiërarchisch: dat beeld had ik erbij. Totdat ik erachter kwam dat dit bij VDT allemaal niet opging.

De stoute schoenen aan
Ik was net afgestudeerd, keek rond en dacht goed na over waar en hoe ik mijn werkende leven wilde beginnen. Ik had brede interesses en vooral het privaatrecht sprak me aan. Een oud-docent tipte me VDT Advocaten. Aanvankelijk schoot ik in de lach. Hij kende mij toch wel beter? Desondanks kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en neusde ik die avond wat rond op de website. En mijn vooroordelen? Die verdwenen als sneeuw voor de zon. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en nam contact op.

Niet te mooi om waar te zijn
Binnen enkele dagen belandde ik na een leuke telefonische kennismaking bij Leonard aan tafel. Behoorlijk spannend! Vooral omdat hij me al vrij snel vroeg naar mijn drijfveren en daarnaast wilde weten wie ik als persoon écht ben. Oké, daar zat ik dan, als net afgestudeerde hbo-jurist, mezelf te verkopen aan een advocaat, terwijl er niet eens een vacature was. Gek genoeg voelde ik vrijwel direct een klik en dus was de spanning snel verdwenen. Toen ik de deur achter me dichttrok, flitste de gedachte nog door mijn hoofd: is dit te mooi om waar te zijn? Dat bleek niet het geval. Het bleek mooi én waar, want inmiddels zit ik hier al een dik jaar op mijn plek en ben ik lid van het team Mens en Arbeid.

“Ook als hbo-jurist werk ik rechtstreeks voor en met klanten. Ik krijg de ruimte om een plek op de voorgrond te pakken.“

Het hoeft niet mainstream
Ik krijg hier veel vertrouwen en dat voelt goed. Ik had nooit verwacht – wel gedroomd – dat ik als hbo-jurist zo veel juridisch inhoudelijk werk rechtstreeks voor en met klanten zou doen. Ik krijg de ruimte om een plek op de voorgrond te pakken. Als ondersteuner sta ik zeker niet per definitie in de schaduw van de advocaten. Dat ik niet heb gekozen voor de gangbare weg van het hbo naar de universiteit, staat me totaal niet in de weg. Sterker nog, mijn collega’s waarderen het juist en zien daarin kansen. En dat past weer bij VDT. Het hoeft niet mainstream, maar mag ook a-typisch.

Geen fulltime schadehersteller
Vakinhoudelijk gezien vind ik het tof dat ik me relatief weinig bezighoud met arbeidsrechtelijke kwesties waarbij de bom is gebarsten en ik de schade moet herstellen of beperken. Als productmanager draag ik juist bij aan het voorkomen van gedoe, discussies of juridische gevechten. Samen met de ondernemer bouw ik een sterk arbeidsrechtelijk fundament, zodat de organisatie kan groeien. Ook van die groei ben ik een bescheiden onderdeel, want ik adviseer over onze preventieproducten, waaronder Arbeid Optimaal. Ik zie ondernemers en bedrijven groeien en ontwikkelen en dat geeft me zo’n bak energie!

De slingers hangen we graag zelf op
Mijn werkdagen vliegen voor mijn gevoel voorbij. Ik kan hier mijn ei kwijt en groei als professional en persoon. De VDT’ers zijn extra familie voor me geworden. We delen lief en leed, vieren hoogtepunten en staan ook in lastige tijden voor elkaar klaar. Gezelligheid hoort bij dit kantoor. We organiseren aan de lopende band leuke dingen en vinden het geen enkel probleem om zelf de slingers op te hangen. Ik geniet van de heerlijke humor; ons serieuze vak kan zo nu en dan wel wat luchtigheid en een knipoog gebruiken. De Amerikaanse advocatenserie Suits verbleekt erbij!