- Terug
Update 28 jul 2022
3. Wat doen wij anders? Waarom wij niet in staat waren te innoveren. En nu wel.
Vanaf 2016 gooiden wij als advocatenkantoor het roer om. Daarbij liepen we tegen van alles en nog wat aan. Bijvoorbeeld waarom het eigenlijk heel logisch is waarom het niet opschiet met innovatie in de advocatuur.
Wij ontdekten bij ons avontuur allerlei problemen waar de advocatuur mee kampt als het wil vernieuwen. Sommige speelden bij ons, sommige zien we bij de buren.
- Grote maatschappen krijgen de neuzen niet dezelfde kant op, zeker niet als het geld kost. Hoe meer mensen, hoe meer meningen. En iedere advocaat, eigenwijs als zij/hij is, weet zelf natuurlijk het beste het moet 😉 Zie het dan maar eens te worden.
- Vergrijzende partners hebben geen belang (meer) tot investeren. Als je een of meer partners hebt die over enkele jaren met pensioen gaan, zijn zij minder geneigd lange termijn investeringen te doen. Liever maximaliseren ze winst en romen die nog even af. De vraag of zij nog goodwill krijgen als zij uittreden bij een verouderde organisatie wordt vaak overgeslagen.
- Jong talent wordt klein gehouden. Senioriteit geldt vaak als het meest deskundig en het meest declarabel. Dat levert niet altijd de meest veilige omgeving op voor jeugd om zich uit te spreken bij vernieuwende ideeën, laat staan daar de handen organisatie breed voor op elkaar te krijgen.
- De urenbusiness werkt blokkerend. In een organisatie waar vooral de prikkel bestaat om te streven naar de hoogste omzet op de korte termijn, zal dat altijd ten koste gaan van mensen die streven naar vernieuwing op de lange termijn.
- Een advocatenkantoor is een eendimensionale organisatie. Als een organisatie traditioneel bestaat uit enkel advocaten en secretaresses, die werken binnen het kader van de beroepspraktijk, is dat per definitie een slechte voedingsbodem voor nieuwe ideeën. Daar heb je diversiteit voor nodig.
- Zwaktebod: innovatie uitbesteden aan techneuten. Sneller zoeken, sneller contracten maken, natuurlijk kan legaltech een handje helpen om de kosten te drukken. Maar hoe juridische dienstverlening ook echt waardevoller kan worden ingezet voor klanten, dat zal de advocatuur echt zelf moeten uitvinden.
Wat hebben wij gedaan om de bocht te nemen?
- Zorg voor een veilige werkomgeving, waar iedereen zijn hand kan opsteken en waar ieder idee serieus wordt genomen. Bij de kwartaalaftrappen vertelt jong en oud waar zij/hij mee bezig is.
- Wij haalden jongens en meisjes in huis met hele andere achtergronden, zoals marketing, grafische vormgeving, webdesign en commercie, maar ook HBO-juristen met een slimme praktische kijk en vaardigheden.
- Wij startten de Outlaw Academy, onze eigen interne opleiding voor beginnend advocaten en juristen, waar innovatie en inspiratie uitdrukkelijk een plaats heeft. We gaan kijken bij andere bedrijven en nieuwe denkers.
- Als partners hebben we veel plannen gemaakt, weggegooid, ruzie gemaakt, gevloekt en getierd, veel geld besteed aan slimme en aan domme projecten, maar altijd volhardend met respect en het besef dat we met nieuwe ideeën aan de slag willen en moeten. En veel lol.
- We vragen ons constant af: op welke nieuwe manieren kunnen wij onze kennis en ervaring omzetten in toegevoegde waarde.
Ben jij met jouw kantoor ook bezig om te kijken hoe het anders kan in de advocatuur? Dan komen wij graag in contact om te horen over jullie ideeën en aanpak. Mail: leonard.bijlsma@vdt-advocaten.nl
Leonard Bijlsma
- leonard.bijlsma@vdt-advocaten.nl
- 013 544 0400
2. Wat doen wij anders? Hoe de urenbusiness alles blokkeerde. En nu niet meer.
BOV
3. Wat doen wij anders? Waarom wij niet in staat waren te innoveren. En nu wel.
BOV
4. Wat doen wij anders? Advocatenkantoor op dood spoor. Hoe waarborgen we opvolging?
BOV
5. Wat doen wij anders? Mensen first, verdienmodel second. Toen ging het ineens snel.
BOV
6. Wat doen wij anders? Hoe teamwork een hele andere (zwaardere?) verantwoordelijkheid meebrengt voor advocaten
BOV