Wat doen wij anders? (5/5) Mensen first, verdienmodel second. Toen ging het ineens snel.

Vanaf 2016 gooiden wij als advocatenkantoor het roer om. Wat bleek ons? Bij het najagen van gouden eieren, bleken we langzaam te zijn vergeten waar het echt om draait: de kip waar je de gouden eieren aan te danken hebt. (Metafoor in relatie tot organisaties ontleend aan Stephen R. Covey. De 7 eigenschappen van effectief leiderschap).

De werkdruk ligt in de advocatuur structureel hoog, vaak te hoog. Enerzijds omdat er veel werk is, anderzijds omdat het businessmodel van veel advocatenkantoren daarbij gebaat is. Meer uren met minder mensen, betekent nu eenmaal meer winst. Partners en medewerkers worden daar op afgerekend. Dus daar heb je het samen steeds over. Targets, teammeetings, dashboards, KPI’s, evaluatiegesprekken gaan haast altijd over uren en omzet, oftewel over de gouden eieren.

Natuurlijk, ieder kantoor zal zeggen dat haar mensen belangrijk zijn. Maar als de waan van de dag betekent dat je bezig bent met de productie van gouden eieren, hoeveel tijd blijft er dan werkelijk over voor het investeren in de mensen die het moeten doen? De waan van de dag zal per saldo winnen. Voor je het weet ben je (bewust of onbewust) aan het manipuleren met trucjes (salestrainingen, promotiekansen, bonusregelingen, interimmers, heisessies over hoe het anders moet, functioneringsgesprekken, machomanagement). Allemaal om op de korte termijn de gouden eierproductie op peil te houden. En de kippen dan? Hoeveel tijd en aandacht is er echt voor de belangen of de behoeftes van de mensen op korte en de lange termijn? Worden zij echt gehoord, durven zij zich echt uit te spreken?

Ook wij predikten jarenlang dat persoonlijke ontwikkeling, welzijn en work-life-balance van onze medewerkers voorop zou staan. Maar heel veel verder dan het aloude learning-on-the-job en de gebruikelijke vakinhoudelijke scholing, ging het eerlijk gezegd niet. Waar het om gaat, zo bleek, is dat er echt ruimte moet zijn voor persoonlijke keuzes, lekker sporten, eigen tijdsindeling, bespreken van werkdruk. Creëer een veilige omgeving waarin iemand durft te zeggen dat iets niet goed gaat. Dat iemand even niet lekker in zijn vel zit. Geef diegene steun en lucht, eventueel met coaching. Stimuleer ouderschapsverlof echt van harte, gezinsleven is nou eenmaal belangrijk. Ga in gesprek over ambities en investeer echt in iemands opleiding en ontwikkeling. Zeker jonge advocaten aan het begin van hun carrière ervaren onzekerheid. Juist in die fase is veiligheid en ruimte voor ontwikkeling cruciaal voor hun verdere loopbaan.

In het streven naar snel resultaat ruïneren we vaak kostbaar materieel. Op de lange termijn gaat daar een prijs voor betaald worden. Enerzijds door het kantoor zelf, maar vooral ook door de individuele advocaten die te lang offers hebben gebracht, zonder voldoende in zichzelf te investeren. Zij haken af, verliezen enthousiasme, stagneren in hun ontwikkeling, gaan op zoek naar een andere baan, zelfs buiten de advocatuur. Natuurlijk, als je alleen maar investeert in je medewerkers, kun je de rekeningen niet meer betalen. Maar als je alleen maar streeft naar snel resultaat zal je personeel afhaken. En zo houden we met zijn allen de hoge werkdruk in stand. Ondertussen blijven we maar mopperen dat het zo moeilijk is om aan “goede” mensen te komen.

Hoe dat nu bij ons werkt? Wij zijn nog lang niet waar we wezen willen, maar we hebben serieuze stappen gezet. Bijvoorbeeld met onze Outlaw Academy. Een de 2 jarige interne opleiding voor beginnende professionals, waarin leren, ontwikkelen en inspireren een podium krijgt. En lees vooral deze testimonials van Suze, Tom, Diederik, Mindy, Jeannot, Seida, Toby, en bel ze gerust op als je meer wilt weten.

Ben jij met jouw kantoor ook bezig om te kijken hoe het anders kan in de advocatuur? Dan komen wij graag in contact om te horen over jullie ideeën en aanpak. Mail: leonard.bijlsma@vdt-advocaten.nl