Wat doen wij anders? (4/5) Advocatenkantoor op dood spoor. Hoe waarborgen we opvolging?

Vanaf 2016 gooiden wij als advocatenkantoor het roer om. Daarbij liepen we tegen van alles en nog wat aan. Onder andere tegen iets dat we zelf hopen te ontlopen als we ooit zelf met pensioen gaan. Maar welk risico er vaak op de loer ligt. 

Let op. Stoppen na een mooie lange carrière als advocaat is helemaal prima, niks mis mee. Wat we wel heel jammer zouden vinden, is een kantoor dat ondanks een mooie reputatie en mooie klanten, toch de deuren moet sluiten omdat het op een dood spoor is beland.  

Kijkend naar de marktontwikkelingen, zien wij een mismatch ontstaan tussen de nieuwe generatie ondernemers en (het oude verdienmodel van) de traditionele advocatuur. Kort: ondernemers zullen steeds meer gaan verlangen vooraf te weten welke resultaat hij krijgt en wat het gaat kosten. Voor standaard werk wil hij niet (de hoofdprijs) betalen. Dit is wat Richard Susskind (Tomorrows Lawyers) ook wel “the more for less challenge” noemt. 

Advocatenkantoren die star vast blijven houden aan het model van uur x tarief in plaats van te investeren in efficiency, standaardisering of in toekomstgerichte mensen, gaan die slag missen. Voorlopig gaat dat nog wel goed bij de gratie van het feit dat de markt nog niet veel betere alternatieven heeft. Maar als we 5 tot 10 jaar verder zijn, gaan zij het steeds meer afleggen tegen de (nieuwe) spelers die de “more for less challenge” wel onder de knie krijgen, of op andere manieren in weten te spelen op de veranderende behoefte van de markt. 

De advocaten die binnen nu en 5 tot 10 jaar in de voetsporen zouden moeten treden van de zittende partners, zullen zich al snel geconfronteerd zien met een kantoor dat de slag gemist heeft. Gezien de traditionele inslag van het kantoor zullen deze advocaten waarschijnlijk weinig kansen zien het tij van het kantoor nog te keren. Als deze advocaten dan zelfs nog een substantieel bedrag moeten betalen om in te mogen treden, dan zullen zij zich wel twee keer bedenken. Dat is in ieder geval wat wij zouden doen, als we in hun schoenen stonden – Lees ook Lara van Vliet in Mr-Online. 

Toegegeven, wie zijn wij om de toekomst te voorspellen. Maar het lijkt ons zo mooi als kantoren wat vaker kritisch naar de toekomst zouden kijken, om ervoor te zorgen dat zij over 10 jaar frisse nieuwe kartrekkers hebben. 

Ben jij met jouw kantoor ook bezig om te kijken hoe het anders kan in de advocatuur? Dan komen wij graag in contact om te horen over jullie ideeën en aanpak. Mail: leonard.bijlsma@vdt-advocaten.nl