Ons verhaal achter het afschaffen van de individuele targets in de advocatuur? Dat wilden ze weten bij de uitreiking van de FD Gazellen 2021.

Op 24 maart jl. zat onze Bas op het podium in een stampvol Theater Amsterdam bij de uitreiking van de FD Gazelle 2021. Het was de organisatie opgevallen dat wij allerlei verrassende keuzes hebben gemaakt bij onze groeiplannen. Zoals het afbreken van één van de heilige huisjes in de advocatuur: het afschaffen van individuele omzettargets. Wij kozen voor teamtargets. Dat zit zo. 

In 2017 gooiden wij het roer om. En we realiseerden ons dat het de mensen zijn die dat moeten doen. Bij ons was het net zoals bij alle andere advocatenkantoren. Hoe sociaal het op de werkvloer van een advocatenkantoor ook mag zijn; advocaten werken vooral naast elkaar en niet met elkaar (en soms zelfs tegen elkaar). Hoe gooi je dan als groep het roer om? Wie gaat er aan de slag met innovatie? Hoe houden we de moed erin bij tegenslag? Wie gaat er investeren in onze klanten? Hoe haal je het beste in iedereen naar boven? 

Natuurlijk was er veel meer voor nodig, maar één van de eerste dingen die we hebben veranderd was het afschaffen van individuele omzettargets. Met teamtargets creëerden we precies de prikkels die we zochten: 

 • Persoonlijke ontwikkeling.
  Als je naaste collega’s individuele omzettargets geeft, dan maak je ze in feite elkaars concurrent. Met een teamtarget heeft iedereen er belang bij om elkaar te helpen. Om het beste uit zichzelf te halen, maar ook het beste uit elkaar.
   
 • Samenwerking.
  Naarmate een team beter en slimmer samenwerkt, zal zij merken dat de prestaties omhoog schieten (zonder dat iedereen in de weekends door hoeft te werken). Het benutten van elkaars talenten en een betere werkverdeling loont. 
 • Innovatie.
  Niet iedere waardevolle prestatie is direct in omzet uit te drukken. Je wil dat de teams aan frisdenkende mensen de ruimte biedt om met nieuwe ideeën aan de slag te gaan. Zo investeren we samen in de toekomst.
   
 • Veilige verandercultuur.
  Als je met zijn allen naar een gemeenschappelijk doel toewerkt, dan tolereert een team geen Bokito-gedrag. Bij het creëren van een veilige verandercultuur kun je geen haantjes gebruiken.
   
 • Happy team.
  Bij ons werken
  mensen, geen robots. Soms ben je fit en happy en kun je de hele wereld aan. Soms zit je gewoon niet zo lekker in je vel. Dat overkomt iedereen wel eens. De anderen zetten dan gewoon een stapje extra. Een volgende keer doe jij dat voor de ander. Veel fijner toch? 

“Werkt het?” was één van de vragen aan Bas.  

We worden nu voor het derde jaar op rij FD Gazelle, als één van de snelst groeiende bedrijven van Nederland. In 2021 waren wij het enige advocatenkantoor op de lijst. Dus iets gaat er goed. Dankzij onze teamprestatie wat ons betreft. En hoe ervaren VDT’ers dit zelf? Lees eens één van de vele testimonials op werkenbijvdt.nl. 

Als je wil, kom ik ons uitgebreide verhaal ook persoonlijk vertellen. Laat maar weten!